Geslaagde en unieke combinatie van trompetsolo en klarinetensemble Lignum

Lignum speelt met als dirigent én solist Hendrik Jan Lindhout.
Lignum speelt met als dirigent én solist Hendrik Jan Lindhout. (klik voor grotere afbeelding)

Zaterdagavond 23 november liet klarinetensemble Lignum op het jaarconcert in het Volkshuis in Leiden, horen tot welke hoogten hun nieuwe dirigent hen gevoerd heeft. De nieuwe dirigent van het klarinet-ensemble Lignum Hendrik Jan Lindhout kan zeker een aanwinst genoemd worden.

Niet alleen dirigeerde hij voortreffelijk, ook arrangeerde hij voor het ensemble stukken zoals Libertango, La Gazza Ladra van Rossini en het trompetconcert van Arutiunian. Bovendien presteerde hij het om bij dit laatste stuk zelf de trompet met zijn ene hand te bespelen en het ensemble met zijn andere hand of met hoofdknikken te dirigeren. Het ensemble had er duidelijk zin in. De mooie zaal was geheel gevuld.

Zoals gebruikelijk werd een mix van klassieke herkenbare muziek aangeboden; Mozart,
Rossini en Aratuninian en Tango`s van Piazolla. De Serenata van Alfredo Casella is wat lastiger in te delen. Casella is een twintigeeuwse componist, die af en toe heel melodieuze lijnen neerzet en dan weer onnavolgbare stukjes. Lignum kon het Notturno, waar je een begrafenisstoet in kunt horen het best plaatsen. Gelukkig eindigt het stuk opgewekt.

Na de pauze werd het Magnificat van Arvo Pärt gespeeld. Dat is sacrale muziek die natuurlijk het best in een kerk uitgevoerd kan worden, maar de lang minimalistische noten, die soms tegen elkaar aan klinken, maakten er ook in het Volkshuis een heel sober, meditatief en ruimtelijk stuk van. Er werd oplettend en geconcentreerd gespeeld, precies wat het stuk met al zijn verschillende maatsoorten nodig heeft.

Het hoogtepunt was echter het al eerder genoemde Trompet concert van Arutiunian. De balans tussen de schitterende en schetterende trompet van Lindhout en al het hout van de klarinetten was prima. De solo`s en de vele ritenuto`s (vertragingen) werden door het ensemble goed aangevoeld.

Kortom het is duidelijk dat deze nieuwe dirigent en het ensemble plezier aan elkaar beleven en in de toekomst nog mooie dingen samen met elkaar gaan beleven, waar ze het publiek hopelijk op het volgende concert ook weer in laten delen.

Martine Wassenaar