Lenteconcert: Nieuwe Geluiden

i.s.m. (ex-)studenten van het Haags Conservatorium

Datum: 24 april 2010, Tijd: 14.00 uur
Locatie: Barthkapel, Brouwersgracht 2K, 2512 ER Den Haag
Kaarten: € 5,- aan de deur of reserveer via het contactformulier
(Slechts een beperkt aantal plaatsen: max. 80)

Vernieuwen is voor Lignum een continue uitdaging om met een ander repertoire te komen dan de “geijkte klarinetmuziek”. Ook wij houden van Mozart, van een klarinetconcert van Krommer, maar wij worden ook geïnspireerd door eigentijdse, jonge, internationale componisten.

In 2008 debuteerden wij met “Syzygy” van Janco Verduin : een 20-stemmige vertaling van elementen/ geluiden die van elkaar af en naar elkaar toe bewegen. Een uitdaging om te spelen en fascinerend om naar te luisteren. In 2009 schreef Hans Tolhuijs “Wervelingen” voor ons. Beweging met gevoel, van hoge es tot de lage contrabas. Een prachtig werk, ook voor de minder ervaren luisteraar van moderne muziek.

Voor dit “Nieuwe Geluiden” concert op 24 april hebben we een aantal geheel nieuwe werken: een van een jonge Amerikaanse componist, Chad Langford:  “Asamidori”, een van een Koreaanse componiste Ji Sun Yang: “Melody, note, five”, en een nieuw werk van Janco Verduin: “Twenty-two”. Voor al deze stukken is het de premiere.

“Asamidori” is japans voor ‘lichtgroen’ en is een bewerking van een versie voor kamerkoor die eerder al in premiere ging. “Melody, note, five” is een stuk waarin de melodie opgebouwd wordt door de verschillende partijen, die steeds na elkaar inzetten. Het nieuwe stuk van Janco Verduin is vernoemd naar het aantal verschillende partijen: welgeteld 22.

Al met al een afwisselend lenteconcert vol met “Nieuwe Geluiden”.