Dirigent

Hendrik Jan Lindhout (foto: Laurens Lindhout Photography)
Hendrik Jan Lindhout (foto: Laurens Lindhout Photography)

Hendrik Jan Lindhout studeerde trompet (UM) en Orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te den Haag bij Peter Masseurs en John Taber (trompet) en Louis Stotijn, Pierre Stoll, Lucas Vis en Ed Spanjaard (orkestdirectie).

Hendrik Jan was ruim 30 jaar vaste trompettist bij het ASKO Schönberg Ensemble, en is daarnaast ruim 26 jaar 1e trompettist geweest van Holland Symfonia, voorheen Nederlands Ballet Orkest.

Hij dirigeerde projectmatig programma’s bij het ASKO Ensemble, met onder meer Angela Tunstall, Claron McFaddon, Barbara Hannigan, Gerrie de Vries en Gerard Bouhuis, als solisten, zowel in Engeland, als in de Nederlandse grote concertzalen.

Daarnaast speelde hij solo bij onder meer het Nationale Ballet (wereldpremière Laury Booth), Xenakis Ensemble (wereldpremière speciaal voor hem geschreven werk van Peter Jan Wagemans). Ook speelde hij met diverse organisten, zoals Hans van Nieuwkoop, Gerrie Meijers en Jaco van Leeuwen.

Tevens maakte hij diverse opnamen met het ASKO Ensemble, met onder meer ook een Duo voor 2 trompetten van Theo Verbey, samen met Peter Masseurs.

Lignum heeft eerder het plezier gehad samen te werken met dirigent Gerbert Groot Landeweer (2001-2012), Ruud van Eeten (1998-2001), Georgy Devdariani (1997-1998) en Nido Roovers (1992-1997).