Over Lignum

Lignum op concertreis (groepsfoto)
Lignum op concertreis

Lignum is een Leids klarinetensemble. Dat is een bijzonder type orkest, in het Engels ook wel “clarinet choir” genoemd en bestaat uit ongeveer 25 gedreven klarinettisten. Zowel de hoge esklarinet als de lage contrabasklarinet zijn vertegenwoordigd; de bes-, alt- en basklarinet maken het brede spectrum compleet. We spelen als compleet ensemble en als de gelegenheid erom vraagt in kleinere (octet) bezetting.

In 1990 is Lignum door toenmalige studenten opgericht. We hadden al snel een gevarieerd ledenbestand, maar studenten blijven een belangrijk deel uit maken.

Verbreden naar andere kunstdisciplines hebben we eerder vormgegeven door samenwerking met koren of schilders of met een architectuurlezing bij een concert. Op muzikaal gebied hebben we pianoconcert van Mozart uitgevoerd met een soliste op vleugel, een concert voor trompet begeleid en een drummer uitgenodigd. Ook zoeken we samenwerking en -spel met andere klarinetensembles in binnen- en buitenland. En Lignum probeert steeds aan te haken bij Leidse verenigingen, organisaties en activiteiten en zo ook verbonden te blijven met haar Leidse wortels.