Concertreis Hongarije 6-10 oktober

Ons 25-jarig lustrum was aanleiding voor een concertreis. Na China, Noorwegen, Ierland en Frankrijk hadden we deze keer Hongarije als bestemming. Dankzij de contacten van onze dirigent Hendrik Jan Lindhout met muzikanten en dirigenten in Szombathely (West Hongarije) hebben we drie concerten kunnen geven.

In Szombathely hebben we samen met het Jeugdharmonieorkest en solist (trompet) Márk Lővey een concert verzorgd in de prachtige Bartók-concertzaal. De zaal was goed vol en het applaus overweldigend. Met dezelfde solist hebben we in Szentgotthard een concert gegeven. Ook dit was een succes. En we raakten gewend aan de Hongaarse manier van applaudisseren: steeds langzamer in plaats van steeds sneller. Op zondag hebben we in Csepreg samen met de Csepreg Stadsharmonie en een andere solist, Balint Horvath, een middagconcert verzorgd. De uptempo toegift zorgde voor een feestelijke ontlading voor zowel het publiek, de dirigent als onszelf.

We hebben veel plezier gehad om samen met Hongaarse muzikanten muziek te maken en weer bleek dat muziek haar eigen taal heeft en zo grenzen beslecht. Wat ons in het bijzonder is opgevallen is de gastvrijheid van de Hongaren om ons te ontvangen, rond te leiden en ons uit te nodigen voor Hongaarse maaltijden. Hartverwarmend!

Enkele locale websites plaatsten een stukje over onze concerten, met een fotogalerij. Recensies en foto’s van ons concert in Szombathely vonden we hier en hier; over ons concert in Csepreg hier.